Samen werken aan samenwerken

Samen werken aan samenwerken

Bij Business Centrum Frisselstein kennen we de waarde van een goed netwerk. Een netwerk waar u op kunt bouwen en waar u écht iets aan heeft. Wij promoten daarom samenwerken. Kijk eens wie er allemaal in Business Centrum Frisselstein gevestigd zijn, en zoek elkaar op voor een kop koffie. Zo leert u elkaar pas echt kennen. U bent natuurlijk tot niets verplicht, maar wie weet wat die kop koffie samen nog kan betekenen!

Vurans is een jonge dynamische onderneming die mensen op weg helpt bij het verwerken van hun psychosociale en maatschappelijke kwetsbaarheden door het versterken van hun eigen mogelijkheden en krachten. Als Sociaalpsychiatrische verpleegkundige (SPV) weet Filiz als geen ander wat het met mensen doet als bijvoorbeeld de behandeling en begeleiding niet vroegtijdig wordt opgestart. "Wat mijn onderneming zo bijzonder en complex maakt, is dat ik óók mensen wil begeleiden en ondersteunen die last hebben van een taalbarrière, de Turkse taal. Doordat ik in Nederland ben geboren en getogen en daarbij van een Turkse opvoeding heb genoten, heeft mij dit als professional maar ook als mens gevormd. Door deze samensmelting van twee culturen wil en kan ik de mensen tegemoetkomen in hun behandeling en begeleiding bij hun probleemvraagstelling. In mijn dertienjarige carrière als SPV heb ik voldoende voorbeelden gezien waarbij deze doelgroep vastloopt in de hulpverlening. Zowel de taalbarrière als de cultuurverschillen vormen een heikel punt vormen. Men voelt zich onbegrepen of niet serieus genomen en haakt snel af. Dit kan later ernstige consequenties veroorzaken." Vurans is er dus voor allochtonen, maar daarmee sluit ze andere doelgroepen niet uit. Filiz wil iedereen helpen.


Hoe versterk je de mogelijkheden en krachten van mensen?
"Diverse instellingen en organisaties maken veel en onnodige kosten doordat zij in de omgang met cliënten met een Turkse achtergrond, taal- en cultuurbarrières ondervinden. Vurans kan haar dienstverlening volgens eigen werkmethode cultuurspecifiek en in de eigen taal toepassen waardoor de zorg en ondersteuning aan zorgbehoevenden sneller en effectiever kan verlenen. Hiermee vervallen onder meer de extra kosten die nodig zijn voor het inzetten van tolken en het voorkomt dat zorg en/of ondersteuningstrajecten onnodig lang doorlopen."


Waarom lopen de Turkse-Nederlanders vaak vast in de huidige dienstverlening?
"In de landen waar onze cliënten vandaan komen bestaat hulpverlening niet. Problemen worden binnen de familie of kennissenkring opgelost. Veel van onze cliënten hebben een klein netwerk in Nederland en moeten zich bij problemen dus wel beroepen op professionele hulpverlening. Het is voor deze mensen heel erg onwennig om zich open te stellen voor onbekenden. Dat gaat gemakkelijker als toch nog iets van die informele sfeer neergezet kan worden door hulpverleners die dezelfde taal spreken en die de cultuur kennen."


Wanneer men zich onbegrepen voelt of niet serieus genomen. Wat kan dat voor gevolgen met zich mee brengen?
"Wanneer cliënten zich onbegrepen voelen, is er een grote kans dat ze afzien van hulp. Ze verliezen het vertrouwen. Dit kan grote gevolgen kan hebben op de samenleving, zoals terugval in verslaving of andere psychiatrische problemen."

Filiz Kilic


Huurt sinds 01 september 2020

Unit: 0.09

www.vurans.nl

06 39 31 71 07

info@vurans.nl